העיר הכי גבוהה בעולם, בזמנים מסויימים לפני כ200 שנה עם יותר אנשים מאשר פריז ולונדון, פוטוסי הרוויחה את מעמדה בזכות הר ענקי שהיא שוכנת למרגלותיו שמלא באוצרות טבע ובעיקר במתכת כסף.הגענו לפוטוסי בדרך לסלאר במטרה אחת - לראות את המכרות... לכן למרות שהגענו בשעת ליל סגרנו על סיור לאורטל מיד ליום שלמחרת.. למה רק אורטל? אסטמה... לא מומלץ לשלב עם המכרות.
הסיור של אורטל במכרות התחלק לשני קבוצות, דוברי אנגלית ודוברי ספרדית. כיוון שהסיור בספרדית היה זול יותר, אורטל נרשמה לקבוצה הזו (וגם כדי לתרגל את הספרדית כמובן)....מה שהתברר כהחלטה נבונה ביותר. בעוד שהקבוצה באנגלית הכילה כ 10 אנשים הקבוצה בספרדית הכילה 4 בלבד מה שאפשר הדרכה פרטית יותר וכניסה עמוקה יותר למכרות. אה...וגם אין ישראלים בקבוצה הזו!הסיור התחיל בתצפית על העיר ומיקום כל המכרות למרגלות ההר. יש מאות של מכרות, חלקן לא פעילות בעקבות ההדלדלות המסיבית של המינרלים בהר (הספרדים לקחו את כל הכסף!). המשכנו בלבישת מדים ראויים לכניסה למכרה, קסדה לשם הבטיחות ומגפיים להתמודד עם כמויות הבוץ. משם הלכנו לקניות בשוק הכורים כדי להביא מתנות לאנשים שעובדים כל כך קשה בעולם החושך - דינמיט, סיגריות, והכי חשוב עלי קוקה. הכורים נמצאים כ 10 שעות בתוך המכרה וכל הזמן הזה לא אוכלים כלום ונשענים על עלי הקוקה שמזינים אותם ונותנים להם כח לעבוד ויכולת לנשום טוב יותר במכרות.הכניסה למכרות כוללת בין היתר הליכה בחושך עם פנס ראש, זחילה בבוץ, טיפוס על סולמות עץ רעועים או טיפוס אקסטרים באמצעות חבלים (לרגע חשבתי שאני בטירונות 05), לא להאמין באילו תנאים מחפירים הם עובדים שם. הרבה מהכורים מתים בגיל צעיר מרב אבק בריאות, לעיתים אפשר למצוא גם ילדים ונערים שמפרנסים את המשפחה.לפי הכורים לא נשאר הרבה כסף בהר ותוך כ 20 שנה לא יהיה מה לשאוב מההר, עצוב לדעת שאוטוטו היסטוריה של 500 שנה מגיעה לסיומה...
יום שני, 30 במרץ 2009
כסף כסף כסף
יום חמישי, 26 במרץ 2009
Sucre
אחרי האווירה המגעילה של סנטה קרוז הנמכנו ציפיות לגבי כל בוליביה אבל דווקא הופתענו לטובה כשהגענו לסוקרה - עיר עם מרכז יפה מלא בתים לבנים (הכינוי של העיר הוא בין היתר סווידאד בלאנקה - העיר הלבנה).מרכז העיר מלא במסעדות מערביות לגמרי שממש משכיחות שאתה נמצא בבוליביה...עוד כשהגענו לסוקרה ידענו שאנחנו רוצים לעשות שתי דברים - להגיע לשוק-יום-ראשון בטרבוקו ולצאת לטרק כפרים. את השוק בטרבוקו פיספסנו בגלל העיכוב עם הטיסה, אז התחלנו לברר מידע על הטרק כפרים... אחרי כמה טוריסט-אינפורמיישן הגענו אל אוניברסיטת התיירות שנמצאת ממש ליד הפלאזה הראשית, והתחלנו לשאול סטודנטים אם הם רוצים להיות המדריכים שלנו... מופתעים שהרעיון הזה עבד, הגענו בסוף לבחור בשם פאבלו שסיים כבר את הלימודים שלו ועשה כבר כמה טיולים באיזור, מה גם שהוא יודע קצ'ואה שזו שפת המקומיים בכפרים.. סגרנו איתו על טיול שלושה ימים ושתי לילות וב-20 דולר ליום הוא יבוא איתנו, ידאג לנו למקום לישון ולאוכל... דיל לא רע בכלל, ובדיעבד - הכרחי!
בערב שלפני הטרק יצאנו לסיבוב קניות בשוק המקומי לקנות סוכריות בשביל להתחנף לילדים, ועלי קוקה בשביל להתחנף אל המבוגרים... בדרך בעזרתו של פבלו גילינו כמה משקאות בוליביאנים - מסתבר שבבוליביה יש הרבה "משקאות לאומיים" וקצת לפני ארוחת הערב כולם ברחובות שותים... ניסינו שתי משקאות חמים - אחד עם תפוחים וקינואה, והשני עם חלב קינמון ומאיס (תירס עם גרגירים ענקיים), בהמשך השהות בבוליביה ניסינו עוד משקה חם ומעניין עם מאיס שנקרא אפי..
אחרי כ3 שעות הגענו אל קיר אפרפר וקשה בזווית שעליו עקבות דינוזאורים מאובנות..
העקבות המדוייקות ביותר היו של דינוזאור קטן יחסית...
לגבי הדרך חזרה לסוקרה - התכוננו לרע מכל - משאית של 5 שעות בחזרה לסוקרה, אבל האמת שעוד לא הבנו כמה רע יכול להיות רע! משאית של יום שישי, מסתבר, היא עמוסה יותר מבדרך כלל, ועוד עם הנהרות הגבוהים יש מעבר שהמשאית לא
בשעות הבוקר המאוחרות התחיל הקרנבל עצמו - תהלוכה של המיעוטים המקומיים עם תלבושות מוזיקה וריקוד אופייניים... היה ממש מעניין לראות את ההשקעה שלפעמים הייתה מפתיעה מאוד, ולפעמים הייתה בסיסית לגמרי.. במיוחד אחרי שהבנו את צורת החיים של האנשים הכפריים..